Werkwijze


WERKWIJZE



Als orthopedagoog vind ik het belangrijk om wetenschappelijk onderbouwde methoden en technieken te hanteren. Daarom koos ik voor een vierjarige specialisatie binnen de (Cognitieve) Gedragstherapie aan de Universiteit Gent. Deze therapievorm is bewezen effectief te zijn voor een brede waaier van psychische klachten.


Tijdens een intakegesprek verkennen we je hulpvragen; wat zijn je klachten, zorgen? Wat heb je al geprobeerd om daar mee om te gaan? Wat zijn je verwachtingen en wensen voor de therapie? We bespreken samen of de door mij gehanteerde vorm van hulpverlening geschikt kan zijn voor jou. We maken ruimte voor praktische afspraken en eventuele vragen. Dit gesprek biedt een eerste kans te wennen aan de context en elkaar te leren kennen. Voelt het goed aan, gaan we samen op pad?


Jij beslist of we een vervolgafspraak plannen en de begeleiding opstarten. Hierbij gaan we samen op zoek naar hoe jij anders kan reageren op situaties: hoe kunnen we oefenen met nieuw, beter passend gedrag of anders leren kijken naar gebeurtenissen. Het doel is negatieve gedachten en gevoelens beter te leren beheersen en je gedrag beter af te stemmen op wat je op langere termijn wilt bereiken. Hiertoe werken we als een team samen, waarbij ook van jou verwacht wordt om thuis actief aan de slag te gaan. Het kan zijn dat ik soms opdrachten zal meegeven voor tussen de sessies, waar we vervolgens samen op kunnen verder bouwen.


Wat frequentie betreft kunnen de sessies bij aanvang plaatsvinden om de één of twee weken. Wanneer de ernst van de klachten is afgenomen, kan er meer tijd worden gelaten tussen de afspraken. We stemmen dit steeds in overleg af. We plannen onze volgende afspraak telkens op het einde van de sessie.


De duurtijd van een traject is afhankelijk van persoon tot persoon. Dit hangt af van jouw context, de ernst van je klachten en hulpvraag. Op regelmatige basis wordt een evaluatie ingebouwd om de voortgang van de therapie te beoordelen, de richting van de therapie te bepalen of de therapie af te ronden.


Sommigen betrekken graag een steunfiguur (partner, familielid of vriend) in dit proces. Dit is zeker mogelijk, echter enkel als jij je hierbij comfortabel voelt.



Bij mij kan je terecht voor verschillende hulpvragen. Meer info vind je onder de pagina "VOOR WIE".