Hulp bij verslaving: Proberen minderen of stoppen met alcohol of drugs is veelal een proces van vallen en opstaan waarbij je je motivatie al eens kan verliezen. Hierbij kan het ondersteunend zijn dat iemand jouw focus helpt bewaken en samen met jou haalbare stappen opstelt. Samen brengen we de functie van jouw gebruik in kaart, zodoende dat we hier een ander antwoord op kunnen bieden. We gaan op zoek naar handvaten voor jouw proces richting een clean leven.
Nazorg: Ben je reeds kunnen stoppen met je gebruik? Ook dan kan hervalpreventie er toe bijdragen dat de bereikte doelstellingen behouden blijven. Hoe ga je om met craving of tegenslagen? Hoe voorkom je risicovolle situaties? Hoe ga je om met een eventuele terugval? Hoe kan je clean leven meer de moeite waard zijn?
Begeleiding voor jezelf: Ook de context wordt getroffen door verslaving bij een naaste. Familieleden nemen geregeld een groot deel van de zorg op zich, wat heel wat energie, tijd en geld kost. Dit gaat soms ten koste van de eigen gezondheid. Ook dan is zorg op zijn plaats: Hoe ga je om met het verslavingsgedrag? Hoe positioneer je je in je zoektocht tussen betrokkenheid en grenzen stellen? Hoe kan je meer aandacht hebben voor zelfzorg?
Informatie: Heb je geen nood aan begeleiding, maar ben je op zoek naar informatie over verslaving of het middel? Ook hiervoor kan je bij mij terecht. Dit kan gaan van één enkel informatiegesprek tot meerdere sessies psycho-educatie.
Angst is een gezonde reactie op dreigend gevaar. Wanneer je ook bang wordt in situaties die geen direct gevaar opleveren of je angst buiten proportie is, spreken we van angstklachten of het ontwikkelen van een angststoornis. Deze klachten kunnen je kwaliteit van leven ernstig aantasten, zeker wanneer je situaties gaat vermijden of je steeds op je ongemak bent voor een mogelijke paniekaanval. Vaak gaat dit gepaard met gedachten als ‘Ik ga sterven’, ‘Ik ga gek worden’ of ‘Ik ga mij belachelijk maken’. Angststoornissen zijn goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie, waarin je wordt geleerd om te wennen aan de angst en om te gaan met angstige situaties door er anders over te denken. Ook bij lichte of milde klachten, kan therapie aangewezen zijn om erger te voorkomen.
Een specifieke fobie zijn ernstige angstklachten gericht op een specifieke situatie, dier en/of voorwerp. Bij mij kan je terecht met claustrofobie (gesloten ruimtes), agorafobie (open ruimtes), arachnofobie (spinnen), bloedfobie, naaldenfobie, emetofobie (braken) en sociale fobie. Naast informatieverstrekking over angst en de bijkomende lichamelijke reacties en gedachten, brengen we het vluchtgedrag in kaart en gaan we stapsgewijs blootstellen aan de angst. Ik zal je hierin begeleiden en samen met jou een stappenprogramma opstellen. Jij hebt echter ten allen tijde de controle over de behandeling.
Heb je een andere fobie dan deze hier omschreven, neem dan gerust contact met mij op en ik bekijk wat er mogelijk is binnen het centrum of van doorverwijzing.
Moeite om tot rust te komen kan zich op verschillende manieren uiten. Stress kan al dan niet gepaard gaan met slecht slapen, prikkelbaar zijn en concentratieproblemen. Ook de oorzaken kunnen divers zijn: van spanningen op het werk tot een hectisch gezinsleven, of van een langzame cumulatie van drukte in je agenda tot een plotse grote verandering in je leven. We brengen jouw unieke situatie in kaart voor begeleiding op maat. Denk hierbij aan het zoeken naar een nieuwe balans tussen spanning en ontspanning, uitdagen van negatieve gedachten, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen (progressieve spierontspanning, mindfulness, visualisatie).
Piekeren zijn voornamelijk negatieve gedachten over het verleden of de toekomst. Het is het herkauwen van jouw gedachten zonder dat het tot actie leidt. Je piekert over zaken waar je controle over wenst of waar je geen oplossing voor vindt. Op zijn beurt voelt het piekeren echter veelal oncontroleerbaar aan en leidt het tot negatieve gevoelens. Je komt hierdoor in een vicieuze cirkel terecht. Om dit te doorbreken gaan we zowel werken aan jouw lichamelijke gezondheid, het leren hanteren van je emoties en het onder controle krijgen van jouw gedachten.
Heb je sombere gevoelens of voel je je lusteloos? Heeft dit een invloed op jouw professioneel of sociaal functioneren? Kan je jezelf er nog maar moeilijk toe bewegen iets te ondernemen of te genieten? Het is belangrijk deze signalen te erkennen en hulp in te roepen. Soms kan een depressieve stemming ook samengaan met concentratieverlies, vermoeidheid, laag zelfvertrouwen, fysieke onrust, slapeloosheid of net veel slapen en gedachten aan de dood. In de begeleiding gaan we aan de slag zowel met jouw gedrag als jouw gedachten en jouw levensstijl. Indien aangewezen wordt in overleg ook jouw arts betrokken.
Een obsessief-compulsieve stoornis (OCS), vaak ook gekend als "dwang", kenmerkt zich door steeds terugkerende, opdringerige gedachten (obsessies) en/of handelingen (compulsies) waar je je steeds weer toe gedwongen voelt. De obsessies en compulsies kunnen erg veel tijd in beslag nemen of ertoe leiden dat heel wat zaken worden vermeden. De impact op het dagelijks leven is dan ook veelal groot, zowel voor jezelf als voor je omgeving.
Vaak voorkomende obsessies zijn smetvrees of angst om de controle te verliezen. Vaak voorkomende compulsies zijn veelvuldig terugkerend gedrag zoals handenwassen, controleren, opruimen en herorganiseren van spullen of bijhouden van dingen. Andere vormen zijn het uitvoeren van psychische activiteiten zoals bidden, tellen, in stilte woorden herhalen.
Na een grondige klachtenanalyse en psycho-educatie maken we samen een behandelplan op met exposure en responspreventie.
Copyright © Alle rechten voorbehouden